Dah Pinjam , Pulangkanlah Balik !

Tuesday, December 29, 2015

 
*same colour as mine :3 *

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Haiii korang ^^ Selamat petang :) Sunyi ja hampa semua hari ni ramai yang tak blogwalking pulak tu :3 Anis pun sama pagi tadi pergi kelas memandu , hah , belajaq sampai terluka + bengkak pulak sebab terkapit pintu kereta :( Apa la loqlaq sangat nih 

Hahh malas la nak cerita lebih lebih bukannya patah ka retak ka jari tu , kan ? Back to our topic, ni kes pinjam - meminjam ni . Mesti ja ada antara kawan kita yang jenisnya suka sangat pinjam barang orang . Korang ada kawan macam tu ? Atau korang yang macam tu , ha cepat-cepat beri penjelesan kat Anis hohhohoho okay okay tak ada lah , ikut suka la nak meminjam barang orang ka , tak nak ka , janji kalau kita pinjam , pandai - pandai la bagi balik . Kesian tuan punya barang tu , dia mesti rasa bersalah kalau tak bagi , tapi sakit hati pulak dia kalau orang yg meminjam tak pulangkan balik barang dia :(

Anis pun ada masalah yang sama kat sekolah , ada kawan nak pinjam macam-macam barang kita , nak kata takda, seruis rasa bersalah gila nak bohong , at last bagi la pinjam . Ada yang certain memahami dan bagus la pulangkan semula terus lepas dia guna , ada yang jenis pinjam kat seminggu baru nak mai bagi balik , katanya sebab lupa ==' 

Tapi kan sampai bila nak berdiam diri sakit hati sorang - sorang sebab marah kawan tak pulangkan barang dipinjam , jadi kita kena la cuba ingatkan dia supaya dia pulangkan barang dengan cara yang berhemah la :) 

  • Bagi sindiran halus bila kawan kita mula nak buat-buat lupa nak pulangkan balik barang kita . 

  • Buangkan jauh - jauh rasa malu , serba salah dalam hati tu then , pi minta balik barang-barang yang dia dah pinjam . 

  • Mintak bantuan kawan yang lain untuk inform kat dia supaya dia pulangkan balik barang kita tadi tu ye .  

  • Kalau lah , barang yang kawan nak pinjam tu memang barang kesayangan kita dan rasa berat hati gila nak bagi dia pinjam , so korang tak payah bagi pinjam barang tu tapi bagi la alasan yang munasabah supaya dia boleh terima kenapa kita tak nak bagi pinjam . 

  •  Pastu kalaulah ada barang yang kita bagi pinjam , tapi dia tak pulangkan lagi walaupun dah lama gila ada kat dia , apa kata korang pergi jumpa dia , cakap yang korang nak guna pulak barang tu , konfem nanti dia bagi balik :)

  • Tak pun kalau malu nak mintak supaya dia pulangkan balik barang , time nak bagi pinjam baran tu , korang sendiri set berapa lama dia boleh guna barang tu , contohnya suruh dia guna nanti lusa bagi balik ke ? macam tu la 
  •  
Kalau tak menjadi jugak , kena la guna cara ni ;

  • Pergi dekat dia , pastu cakap baik-baik punya kat dia mintak supaya dia pulangkan balik barang yang dipinjamnye tu . Tau ! Cakap baik-baik tak payah la korang nak pergi marah-marah macam orang gila pulak , 

Orite teman-teman , dah tahu kan nak buat apa untuk elakkan diri sendiri asyik jadi mangsa kena pinjam barang ja , tak pun selalu ja jadi mangsa sakit hati akibat kebaikan memberi pinjam barangan terhadap orang yang tak kurang bertanggungjawab dalam menjaga barangan bukan milik sendiri .

P/S : Lain kali , bagi peralatan sendiri cukup , so tak jadi la kes pinjam-meminjam ni lagi , yeeee :)

You Might Also Like

12 PEOPLE WITH HIGH ORDER THINKING SKILL

  1. Replies
    1. kalau boleh , lama dah nak buat :3

      Delete
  2. Fatin ada ramai sangat kawan macam tu. Sakit hati gila dibuatnya. Hahaha. Last-last cakap "tak boleh bagi pinjam" sebab dah malas nak jaga hati orang lain. Nampak macam selfish kan? Tapi si peminjam tu lagi selfish sebenarnya sebab guna barang orang tak reti2 nak pulangkan balik. Hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha kan kan , kadang2 anis buat mcm tu gak , tapi diorang yg mmg dah rapat ngn anis lama , paham la knapa anis buat mcm tu , tpi yg tak brapa nk rapat anis jwb "takda" ja . macam kejam aje bunyinya

      Delete
  3. huuhuhu . tulah , kadang tu segan nak mintak balik barang kita . PADAHAL TU MEMANG HAK KITA T__T kadangtu untuk orng yang memang kita dah tahu dia jenis yang 'macam tu' memang terus cakap 'takda' . tapi bila yang baik mintak pinjam , nak bagi pulak rasa serba salah sebab tadi baru cakap takda kat orang sebelum dia . hahahaha . life , life xD

    The Talking Diary

    ReplyDelete
    Replies
    1. btoi3 nmpk cm mnipu pulak org yg kita ckp takda tadi tu TT.TT

      Delete
  4. Paling tak suka kawa camni hahahah lagi-lagi yg pinjam correction tape,dah pulak pakai tak ingat kita pastu asyik pinjam sampai berbulan-bulan dia mintak,pinjam,kita pon nak jaga perasaan dia kita bagi la,kalau tak bagi kang kata kedekut la itu la ini la mengungkit la.Nak kata dia tak mampu,dia lagi mampu daripada kita huhu dah pulak correction tape mahal T^T next year kalau nak pinjam cakap "mak aku tak bagi" je hahahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ambikk kau , mak tak bagi ;D

      Delete
  5. Keladi...mmg selalu jumpa orang jenis macam ini...dari sekolah dulu....hingga ke alam graduan..dan kini dialam pekerjaan...x prnh hilang dgn orang jnis mcm ini..yg suka pinjam...lps tu tak pandai nk pulang....rasa sakit hati pun ada....tension.....x bagi kang kata kita kedekut...

    ReplyDelete
  6. Haha. Kdg2 kene sabar gak sbb kita pun mgkin juga akan berada dlm situasi mcm tu. Kdg2. Brg yg kita syg. Dia main amek je lagi sakit hati. Mulut tak ada ke. Huhuhu.

    ReplyDelete
  7. like siyesly maluu sangat time nak mintak balik brg yg dia pinjam tu :P xpela, asalkan kita usaha ikhlaskan hati kita bagi org tu pinja. ololoo siannyaa terkepit pintu kereta ye, len kali hati hati tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye lain kali takmo dah loqlaq sgt smpai terkepit pintu :O trima ksih :D

      Delete

What's your idea or thought ? Share with me ;)