Segmen Encik Kidal 2.0

by - Sunday, December 20, 2015

 

 Assalamualaikum dan salam sejahtera u ollssss >.< 

Amacam dah makan tengahari ke belum ? Dah pukul 2 lebih ni . Yang belum makan , cepat ! Pi makan dulu satgi boleh sambung baca entry ni , kan ^^

First and foremost , terima kasih sis SAB sebab dia la yang tag Anis and Anis pun rasa berminat nak join jugak ^^ Ok , sekarang ni Anis kena jawab 30 soalan yang diberi . Soalan tu berbunyi seperti ini ; 

     - Kenapa dan sejak bila korang jadi blogger?
     - Macam mana korang boleh dapat banyak idea untuk di update?
     - Berapa lama masa yang korang ambik nak tulis satu entry?

Apa nak jawab ni ? 

Kenapa dan sejak bila korang jadi blogger?
Anis mula berblogging waktu Anis Form 1 , kiranya 4 tahun yang lalu la , which is in 2011. Asalnya tak tahu pun kewujudan blog ke apa semua ni , tapi kat sekolah geng-geng budak yang berulang rajin jugak pot pet pot pet mulutnya bercerita semuanya lah , Anis terdengar la diorang dok cakap-cakap pasal diorang punya blog . *geng berulang maksudnya budak-budak yang tak tinggal di asrama , sekolag kitorang jenis asrama harian* Jadi , balik sekolah lepas siapkan homework untuk keesokannya , *time tu hw tak banyak ok la* Anis terus on laptop and selongkar cara nak buat blog baru , rupanya kena ada Google account . So Anis pun daftar pakai e-mail yang Yahoo punya :) Ingatkan kena jugak buat G-Mail rupa-rupanya tak perlu pun . Bila dah ada satu blog , Anis pun mula la hias itu dan ini , rasa cam lawa dah , tapi kalau sekarang la Anis masih guna theme yang sama , aduhhh buruk kot ~~ Masa tu tak tahu nak main coding coding ni >.< Well , saya budak baru belajar time tu, umur pun 13 tahun :D  Sejak umur 13 tahun tu la , Anis rasa nak sangat maintain jadi blogger sebab masa tu adore Kak Lyssa Faizureen . She was very famous at that time dengan blognya yang gojes gitu ^^

Macam mana korang boleh dapat banyak idea untuk di update?
Waduhh soalan macam ni susah nak jawab , follower pun mesti perasan Anis bukannya selalu update pun , kadang-kadang menyepi amboi bukan main lamanya. Kalau perasan dekat blog archive tu , untuk 2014 , there's none post at all :D Tapi waktu yang paling banyak idea nak update ni selalunya lepas Anis mengelamun , tengok iklan , baca buku , tengok drama , dengar lagu , haaaa masa tu la ada je rasa nak update pasal itu , ini , itu , situ , sini , sinun . Tapi kalau nak update sesuatu lebih seronok kalau kita update something yang kita pernah lalui , kan ? Baru ada feel ~~~
Berapa lama masa yang korang ambik nak tulis satu entry?
Berapa lama ye ? Depends jugak la , kadang-kadang Anis akan buat draft , tapi kalau ada idea yang mencurah - curah tu , bila dah start taip , kompom 100% boleh siap waktu tu jugak . Tapi bila malas , klik aje NEW POST but then , tak da jugak sepatah perkataan yang nak ditulisnya . Contoh la , Anis suka group - group Korea ni menyanyi , then mulalah rasa nak cakap pasal diorang , so Anis mula la cari gambar ke , atau tengok sikit profile diorang macam mana , lepas tu rasa dah cukup bahan untuk entry kali tu , Anis akan cuba tulis jugak dan publish kan dengan segera . Tapi , tak boleh segera segera macam mee segera , panas tu . 

Yeayy , dahhh habis answer ;) Jom Anis nak tag orang lain pulak , dan orang yang bertuah tu ---> IMA


You May Also Like

6 PEOPLE WITH HIGH ORDER THINKING SKILL

  1. mekaseh taq. insyaAllah. nanti ima jawab eh.

    jemput join ga ima.

    http://imashue.blogspot.my/2015/12/year-end-giveaway-by-imashue.html

    ReplyDelete
  2. saya pun join juga..good luck!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih good luck jugak utk awak :)

      Delete
  3. singgah dari http://jmbelog.blogspot.my/2015/12/segmen-bloglist-encik-kidal-20.html

    ReplyDelete
  4. Wah...muda dan remaja...time umur tu keladi langsung x tau guna apa2 media internt..computer pun x tau nk bukak..kisah dulu...strt pun time jd student u...tpi ape pun gud luck..n enjoy bersegmen...jom ke blog saya ...www.keladionline.com...terima kash daun keladi...

    ReplyDelete
  5. Wahh awal tu. Masa Wardah form 1 xdedah pun psl buat blog sebab duduk asrama hahhaa. Duk online kat sek pun pc salu ada org guna hahaha

    ReplyDelete

What's your idea ? Share with me ;) But no harsh words please .