Adab Apabila Di Hadapan Guru

by - Monday, January 18, 2016

*I wish I can be here*

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Good afternoon guys , today I just wanna share with you something that we really need to know about , of course because all of us go for school and we got some teachers teaching us patiently and we must need to know on how to treat them well , right ? *ni kalau teacher BI baca , mesti rsa ayat aku berbelit*

Ha that's why la English selalu ja tak berapa nak bagus, entah macam mana lagi nak buat , I'm so sorry teacher ~~ 

  • Merendah diri terhadap guru .
  • Memandang guru dengan penuh hormat dan yakin bahawa keperibadian mereka adalah seorang insan yang lebih sempurna daripada kita yang cuma seorang pelajar.
  • Memanggil guru dengan gelaran yang mulia sebagai tanda kita menghormati mereka. *jangan dok bagi nama gelaran yg tak elok pulak ye*
  • Iktiraf hak guru terhadap diri kita . *jgn marah bila kena rotan , tu smua sbb salah kita*
  • Mendoakan guru untuk sepanjang hayat mereka.
  • Berkelakuan penuh sopan semasa mengkuti pembelajaran. *mulut tu kna sopan sikit jgn nak nyampuk cikgu tgh cakap*
  • Meminta izin cikgu sebelum masuk kelas, rumah atau tempat yang khusus seperti bilik guru.
  • Mendengar isi pengajaran dengan tekun walaupun topik perbincangan telah diketahui.
  • Tidak mengemukakan pertanyaan bagi sesuatu masalah yang telah pun diketahui jawapannya.


Adakah anda semua telah faham ? Kalau lah dulu pernah buat masalah ataupun apa-apa kelakuan yang dah sakitkan hati cikgu , baik kita pergi minta maaf , takut-takut nanti ilmu yang cikgu bagi tidak langsung diberkati . 


Sapa nak pergi sekolah kalau ada cikgu macam ni ? 


You May Also Like

0 PEOPLE WITH HIGH ORDER THINKING SKILL

What's your idea ? Share with me ;) But no harsh words please .