K-Drama | Sassy Go Go / Cheer Up

by - Sunday, January 31, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera ,


Annyeong ^^ And again I'm posting a new entry and its gonna be something related to Korean again . Hope you guys can understand me , I'm just sharing with you guys something that I enjoyed in my life and revolve around me . Korean drama haunted me because emm idk why myself really interested in their drama , even tough some of it always have the cliche part but I'm still one of the fans hehehehe :) 

Alright , Sassy Go Go a.k.a Cheer Up ! drama being aired on 5th October 2015 , which is on last year . Oh yes , last year I got my SPM so basically I can't watch movies and so on . So now I wanna take some revenge *omma appa please don't mad kalau bil letrik melambung* Sorry a lot too guys seriously my English was very bad and no wonder I couldn't get a good marks for it :( marilah kita semua bercakap menggunakan bahasa ibunda walaupun bahasa kedua itu amat penting , never mind , next time I'll be using it more :) 

Pelakon yang membintangi : 
  • Jung Eun Ji (A PINK) - Kang Yeon Doo
  • Lee Won Geun - Kim Yeol 
  • Cha Hak Yeon (N VIXX) - Ha Dong Jae
  • Ji Soo - Seo Ha Joon
  • Chae Soo Bin - Kwon Soo Ah

First and foremost , Sassy Go Go ni merupakan cerita tentang budak-budak high school yang berada dalam tahun kedua terakhir diorang sebelum masuk universiti . Sekolah diorang ni bernama Sevit High School , sekolah ni memang well-known tapi lack dia sebab sekolah ni cuma menumpukan bab pelajaran ja yang lebih bab-bab sukan pulak memang hampeh , lagi pulak sekolah student dia ramai sangat anak orang yang berada dan berpengaruh , jadi parents diorang pun tak suka anak-anak bersukan , bergembira macam budak-budak yang berumur 18 tahun yang lain . 

Kelas diorang macam biasa, tapi depa jugak ada kelab sendiri yang depa masuk, yang top student selalu dapat no 1-5 dalam form menyertai kelab nama 'Baek Ho' meanwhile yang selalu bottom dalam form ni , diorang duduk dalam kelab yang diberi nama 'Real King' . Geng Real King ni tak suka sangat nak belajar , tapi diorang suka sangat menari . Dan seriously dalam kelab Real King diorang cuma menari dan berseronok sahaja kalau nak compared dengan kelab lain punyalah bersungguh-sungguh belajar . And ada seorang ahli kelab Baek Ho yang namanya Kwon Soo Ah yang selalu dapat no 2 dalam form tak boleh nak beat no 1 , iaitu Kim Yeol , selalu sangat maknya datang sekolah dan memberi rasuah kepada pengetua supaya bantu anak dia untuk mendapatkan spek yang lebih supaya anak dia dapat masuk Ivy League iaitu universiti yang terkemuka . 

Well , mak dia suka sangat push dia untuk belajar sampai dia dah stress dan banyak buat masalah dekat sekolah semata-mata nak jaga reputasi diri sendiri , dia jugak sanggup bermusuh dengan budak yang selama ni berkawan dengan dia , Kang Yeon Doo dan pernah dia sengaja mengupah orang untuk membuang kawan baik Kang Yeon Doo tu , Ha Dong Jae daripada team basketball . Dan disebabkan pengetua nak jaga Kwon Soo Ah , pengetua cakap dia bubarkan Real King , tapi kalau nak balik kelab tu ditubuhkan semula , ahli Real King kena bergabung dengan kelab Baek Ho buat persembahan cheerleading . 

Memang pada awalnya Kang Yeon Doo agak bengang dan tak mahu bekerjasama sebab dia tak suka dipergunakan semata-mata untuk pelajar lain berjaya masuk U . Tapi punya la banyak benda yang jadi dan membuatkan diorang jadi jugak team up for cheerleading :) Kedua-dua kelab ni memang pada awal cerita memang macam anjing dan kucing walaupun bilik kelab bersebelahan , kiranya lama la jugak nak ajak geng Baek Ho ni pergi latihan cheerleading tu tapi lepas lama-lama diorang faham apa sebenarnya erti kerjasama , persahabatan , kasih sayang antara kawan , setiakawan yang secara tak langsung cikgu diorang didik , at last diorang dah rapat dan boleh melawak , keluar hangout sama-sama . 

Untuk last episode yang semua dah ceria , banyak sangat benda yang menyedihkan happened to them , pricipal diorang tu memang kuat makan rasuah , then sikap ibu bapa yang suka nak pertahankan anak sendiri dengan mensogok Kementerian Pelajaran ? Lebih kurang la nmanya kalau kat Malaysia , kementerian kan ... Pastu , pelajar sendiri yang bersikap 4D , tak suka bergaul dengan orang , nak fokus buku saja , pelajar suka jatuhkan kawan sendiri , suka tengok gred kawan jatuh . Semua lah benda yang common sangat kita tengok , semua ada . And fyi , Anis ada jugak teriak sebab scene-scene yang menyedihkan , dah lah time tu baru episode satu . 

Antara scene in the story ; 







*team cheerleading , Baek Ho & The Real King*



Bye bye ^^ 

You May Also Like

8 PEOPLE WITH HIGH ORDER THINKING SKILL

  1. cite ni best. plakon dia pon cute2 je. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan3 semua comel dan tak nampak tua walaupun umur sebenar beza 7-8 tahun la jugak dgn umur bdak skolah

      Delete
  2. Haha hero dia sumpah cute gila ><

    ReplyDelete
  3. Kim Yeol sangat comel >//< ship sangat Kim Yeol dengan Kang Yeon Doo.. bila tengok cerita ni macam ada butterflies in my stomach.. tapi kesian Seo Hajoon, dia asyik jadi second character je.. Takpe, takpe nanti dia berlakon drama baru dia jadi lead actor ^^

    ReplyDelete
  4. sy lebih prefer dgn second lead male drama ni hahahaha

    ReplyDelete
  5. well , second lead slalu aje disedihkan jalan hidup dia hua :O

    ReplyDelete

What's your idea ? Share with me ;) But no harsh words please .