Awak Generasi Y Jugak Ke ?

by - Sunday, May 08, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera ,


Oh yeah , answer me ! Adakah anda pun dikategorikan sebagai generasi Y ? Me too at first terkeliru jugak bila dengar orang ramai bercakap soal generasi ni ada yang kata macam itu , macam inilah -.- lepas baca majalah haritu , barulah paham dan tahu ciri-ciri manusia generasi Y ni macam mana .

  • Dilahirkan di antara tahun 1983 - 2000 .
  • Digelar generasi millenial sebab generasi ni celik teknologi .
  • Turut bergantung harap kepada teknologi dalam kehidupan seharian . *yes that's me*
  • Kebaikannya , diorang boleh melakukan banyak kerja dalam satu masa yang sama . *multi tasking 
  • Generasi ni lebih terdedah kepada dunia luar . Dengan zaman sekarang ada Internet bagai , diorang lebih mudah untuk tahu perkembangan dunia luar . 
  • Berfikiran lebih terbuka .
  • Menggunakan laman sosial media sebagai medium utama untuk sebarkan maklumat , malah ramai orang lebih mempercayai berita yang tersebar di sosial media ni . *tolonglah jangan suka sebarkan maklumat yang tak benar !
  • Mulalah muncul ayat seperti 'viral' ,'hipster' and so on . Generasi ini jugak suka mengejar trend yang muncul seperti gajet baru , fesyen dan semuanya lah yang terkini .
  • Lebih berdaya saing dari segi pelajaran dan juga kerja . Mereka ini tahu apa yang mereka mahukan dan akan mula berusaha sebaik mungkin untuk dapatkannya .
  • Lebih bijak dalam membuat keputusan .
  • Mempunyai kebebasan dalam membuat pilihan mahupun untuk menyuarakan pendapat . Menghargai sikap keterbukaan , ketelusan dan integriti , kemudian lebih cenderung kepada kolaborasi dan hubungan antara satu sama lain . *lebih suka kerja yang melibatkan aktiviti bekerjasama?
  • Mahukan sesuatu benda dengan pantas .
  • Akan gembira apabila hasil kerja dihargai , diterima majikan dan syarikat . 
Lepas dah baca semua ciri-ciri generasi Y ni , and I know who am I . 

YA SAYA MERUPAKAN GENERASI Y .

You May Also Like

0 PEOPLE WITH HIGH ORDER THINKING SKILL

What's your idea ? Share with me ;) But no harsh words please .