Tagging

25 Things That Make Me Happy

Friday, February 19, 2016


The Rules
  • Create a new post + Insert the theme picture above
  • List 25 things that make you happy most of the time (it can be in any language that you want)
  • Mention the blog that have tagged you (of course it can be more than a blog)
  • Tag at least 5 bloggers & make sure they know they've been tagged!
  • You can also share your favourite quote of the week! (if none, then it'll be okay)

What are the 25 things that make me happy ? 
  1. Yummy food . Of course , food always being top priority . 
  2. Travel . 
  3. Go for shopping *cuci-cuci mata je , tak beli pun takpa*
  4. The smell of new books . *sedap woo*
  5. Went for a book fair . 
  6. Buy a lot of books .
  7. Do something crazily and lantak lah orang lain nak kata apa . 
  8. Keluar dengan kawan-kawan seangkatan . 
  9. Kawan buat surprise punyalah terok kat asrama .
  10. Having a new camera lens .
  11. Go for nice place and snap a lot of picturesque panorama .
  12. Bring maktok jalan-jalan .
  13. Family gathering on Hari Raya Aidilfitri . 
  14. Mandi sungai .
  15. Riding a banana boat .
  16. Sea and beach .
  17. Watch bias comeback with new songs  . 
  18. Bias make a cover of English songs .
  19. Blogging .
  20. Got a new lip balms , lip sticks , lip glosses . *Having fun by collecting it*
  21. Own an Instax Mini 8 *I'm buying it using my own money 100%*
  22. School *this is really true , I'm an alumnae now so I miss it and school totally daebak*
  23. Swimming .
  24. Skodeng crush ngan geng :3 *pervert nya kau lmao*
  25. Face SPM along with friends . 
Mianhae uolls , for not tagging other person after this , just because I saw a lot of bloggers on my following list also doing this before I am

Tips

Beauty Tips by Nano White

Monday, February 15, 2016

Assalamualaikm dan salam sejahtera ,

Harini Anis nak share kan dengan korang beberapa tips untuk maintain cantik gitu ~ Huahuahua >.< Tips ni given by pihak Nano White . Jom kita tengok apa yang diorang suruh buat ^^ 




















Baiklah , tak susah kan semua tips - tips yang dekat atas ni ? So , apa yang korang tunggu lagi , amalkanlah baru lah lepas ni muka korang glowing gila , nampak dah dari jauh >.< Ehh ehhe 

Speechless #3

Sunday, February 14, 2016


Please spray this a lot ^^ 

Tutorial

[TUTORIAL] Blockquote & Hover #1

Saturday, February 13, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera ,


Jom ^^ Anis nak share kan tutorial macam Anis punya blockquote , bila korang halakan cursor dekat kotak blockquote tu nanti akan keluar icon yang menari-nari, kan ? So macam ni lah , caranya nak buat macam tu jugak :)

1. Cari code di bawah ini .

body {

2. COPY code di bawah ni dan PASTE DI BAWAH code yang telah ditemui atas tadi .

blockquote {
padding-left: 2px;
background:transparent;
padding-bottom : 5px;
font-size:12px;
border-top: 4px solid #000000;
border-bottom: 2px solid #000000;
border-right: 4px solid #000000;
border-left: 2px solid #000000;
color:#585858; width:490px;
margin-left:10px;
padding-right:6px;
padding-top:4px;
}
blockquote:hover {
padding-left: 45px;
border-left: 10px #000000 solid;
color:#B43104;
-webkit-transition-duration: 2s;
-moz-transition-duration: 3s;
transition-duration: 1s;
-webkit-transition: all 0.5s ease-in-out;
-moz-transition: all 0.5s ease-in-out;
-o-transition: all 0.5s ease-in-out;
-ms-transition: all 0.5s ease-in-out;
transition: all 0.5s ease-in-out;
background:url(URL ICON COMEL / TINY ICON);
background-repeat:no-repeat;
}

MERAH - Saiz font
HIJAU - Warna border blockquote
PINK - Warna font
PLUM - Panjang kotak blockquote
BIRU - URL Image yang korang nak letak kat situ

3. Lepas dah siap ubah suai mengikut citarasa sendiri , bolehlah anda SAVE .

P/S : Selamat mencuba :)

K-Drama

K-Drama | Noble , My Love

Friday, February 12, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera ,


Yeah korang , dah berapa lama dah marathon drama Korea ni , tapi hari ni baru ada kesempatan nak post walaupun mungkin korang ramai yang dah tengok . Noble , My Love sudah ditayangkan bermula bulan August - September 2015 . Woahh , tahun lepas tu :O

Reason why I watch this drama :
  • There's Sung Hoon , I just know him during watching Oh My Venus . He's totally cool as Korean Snake on that drama , and I started to find more of his dramas . 
  • I like that heroin , Jae Kyung from Rainbow . She just so pretty and cute tho. 
  • This drama only consists 20 episodes which is each of it only 15 minutes . It saves my time a lot ! *for marathon
  • This drama being adapted from a webtoon which is released on popular portal sites such as Naver and Daum.
Lee Kang Hoon (Sung Hoon) lelaki yang kurang common sense dan selalunya memang tak pikir apa perasaan orang lain kalau sesuatu benda terjadi kat diorang , well dia sememangnya anak orang kaya . Berbeza dengan Yeon Soo ( Jae Kyung ) yang daripada dulu hidup susah cari duit semata-mata nak habiskan belajar dan bukak klinik haiwan sendiri . Tapi , dia tak mudah patah semangat tau ! Apa yang dia nak , dia cuba usahakan walaupun orang bagi tawaran dan dia boleh dapatkan klinik haiwan yang baru dengan mudah .

Entah macam mana , mungkin ada orang memang dah aim nak culik Kang Hoon dan dia bernasib baik dapat larikan diri tapi agak cedera parah , waktu dia larikan tu malam , Yeon Soo yang tengah kayuh basikal ternampak Kang Hoon dan datang untuk berikan bantuan . Pada mulanya , nak call ambulans and report polis maybe ? Tapi Kang Hoon tolak dan tak benarkan Yeon Soo berbuat demikian . Nampak gayanya Yeon Soo sendiri lah kena rawat dia , memandangnya perut sebelah kiri dah ditikam polis .

Sejak daripada pertolongan yang diberikan Yeon Soo tu , Kang Hoo pelik kenapa perempuan tu masih tak call dia untuk minta wang sebagai balasan tolong dia malam tu , sebab Kang Hoon ada tinggalkan no telefon dia yang ditulis atas sekeping kad dan diltekkan atas kaunter di klinik Yeon Soo . Padahal , haiwan peliharaan Yeon Soo dah jatuhkan kad tu masuk dalam bakul sampah ==' Lepas tu , Kang Hoon datang sendiri dan cari perempuan tu . Entah macam mana , Kang Hoon boleh jatuh cinta lepas nampak Yeon Soo tu dekat luar klinik .

And start daripada haritu , Kang Hoon tak habis-habis masuk campur dalam urusan perempuan tu . Banyak jugak babak yang kadang-kadang sweet , ada gak yang buat rasa nak menangis tengok drama ni . Part yang paling menyedihkan bila mak Kang Hoon yang sememangnya tak suka orang golongan yang tak seberada macam diorang rapat , berkawan apatah lagi kalau nak jadi menantu dia . Then , Yeon Soo bawak hati balik kampung halaman dan tinggalkan klinik dia sebegitu saja , nasib saja adik dia rajin datang kemas-kemas klinik . Selama ni , Yeon Soo ada bela kucing , dan sepanjang dia pergi membawa diri ke kampung , kucing tu dibela Kang Hoon even though Kang Hoon seorang yang tak suka binatang berbulu macam tu .

Jom tengok antara scene-scene dalam drama ni ;

*first time jumpa sbb Kang Hoon kejar anjing mahal*

*jumpa Kang Hoon yg dah tak berdaya nak bangun*

*Yeon Soo yg rawat luka dia tadi tertidur kat sebelah*

*aku tak kan terima tawaran kau*

*lepas kena ugut macam-macam baru aku terpaksa terima jugak*

*dia ingat dia bagus apa*

*alamak kantoi aku tengok dia tidur*

*terpaksa aku setuju dgn perjanjian apakah ini*

I guess ramai yang dah tengok short drama ni , so scene mana yang paling deep korang rasa ? Good night ^^

Tutorial

[TUTORIAL] Listing Item { like me }

Thursday, February 11, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera ,


Good morning ^^ 


Ini dia kawan bloggers kita yang bertanya macam nak buat list item korang punya tutorial , freebies and so on tu , so jom kita tunjukkan . Mintak maaf seandainya cara Anis taip di bawah ni korang kurang faham ka apa , so boleh ja tanya untuk kepastian :D malu bertanya sesat jalan dik , 

1. Bukak Template --> Edit HTML 

2. Cari perkataan ni .

body {

3. Sila COPY kan semua ni PASTE di BAWAH perkataan yang korang cari sebelum ni . 

.sarang{
display:inline-block;
background: #000000;
width: 250px;
height: 18px;
line-height: 20px;
margin:3px;
font-size:12px ;
letter-spacing: 1px;
text-align:left;
text-transform:lowercase;
padding-left: 4px;
z-index:9;
-webkit-transition-duration:.2s;
-moz-transition-duration:.2s;
-ms-transition-duration:.2s;
-o-transition-duration:.2s;
transition-duration:.2s;
}
.sarang:hover{
-webkit-transition-duration:.2s;
-moz-transition-duration:.2s;
-ms-transition-duration:.2s;
-o-transition-duration:.2s;
transition-duration:.2s; color: #ffffff;
letter-spacing: 2px;
}

MERAH - warna tulisan sebelum hover 
BIRU - panjang satu kotak 
HIJAU - warna tulisan selepas hover 

Korang boleh tukar mengikut kehendak masing - masing :)

4. Save . 
Jap ! Belum siap lagi ye :) Tu baru wujudkan coding tu dalam blog korang , sekarang ni kalau korang nak gunakan dia , kena ikut macam ni pulak . 

1. Open mana-mana page yang korang nak --> Edit 
2. Tekan button HTML . 

3. COPY ayat di bawah ni . 

<a class="sarang" href="https://www.blogger.com/">COMING SOON</a>

OREN - Link korang yang punya tutorial / freebies
PURPLE - Nama tutorial / freebies 

4. PASTE kan di ruangan tersebut . 

5. Kalau nak banyak kotak macam dekat blog Anis ni , PASTE kan saja banyak - banyak macam ni .

<a class="sarang" href="https://www.blogger.com/">COMING SOON</a>
<a class="sarang" href="https://www.blogger.com/">COMING SOON</a>
<a class="sarang" href="https://www.blogger.com/">COMING SOON</a>
<a class="sarang" href="https://www.blogger.com/">COMING SOON</a>

6. Kalau nak CENTER kan semua kotak-kotak tu . Buat kod anda macam ini tau .

<center>
<a class="sarang" href="https://www.blogger.com/">COMING SOON</a>
<a class="sarang" href="https://www.blogger.com/">COMING SOON</a>
<a class="sarang" href="https://www.blogger.com/">COMING SOON</a>
<a class="sarang" href="https://www.blogger.com/">COMING SOON</a>
</center>

7. Save .

Maaf kan Anis kalau korang tak berapa nak faham , ke terbelit ke , tak jumpa code yang disuruh cari ke , do tell me , I'll help you :3

Selamat mencuba .

P/S : Coding ni asal daripada blogskin Anis yang dulu :3 

Segmen

Segmen Bloglist NrlSyazwana

Thursday, February 11, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera ,


  • Wajib follow blog ini (akan di-check)
  • Follow Instagram nrlsyazwana (maaf batak >//< )
  • Letak banner di atas dalam entri korang dan backlink kepada entri ini. 
  • Tag 3 rakan anda dan pastikan mereka tahu. 
  • Letak link entri anda berserta instagram anda di ruangan comment untuk di-check. 

Orang yang saya tag : 1 | 2 | 3 

Oh My English :O

Wednesday, February 10, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera ,



Hi everyone ^^ I just cant updated my entry with 100% in English because ma English was so bad , and now there's no teacher to teach me anymore just like in school back then TT__TT . This is what I hate being in home and do nothing , got no homework , sometimes I do hate finishing my homework , but now I'm really miss it :'( And now , I just made up my mind that I need to learn something revolve English because English is our second language . Doesn't it too bad if you can't master it ? I do feel like that . It's hard for me also if I wanna proceed my studies in accounting , I need to master it to be the best accountant ever hohohoho . Nak ke mana pun , kena mahir English , kan ? Kecuali lah pergi Korea, Japan mostly diorang mmg tak pandai nak speaking omputih :(

Ok lah, korang boleh tengok semua broken English kat atas tu semua , I just tell you that I'm going to share with you something that I'm going to learn through this blog :D

List

Pemenang Segmen Pencarian Bloglist by LE.JH

Tuesday, February 09, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera ,


Segmen sudah pun berakhir , guys ^^ Sebelum tu , ucapan terima kasih banyak-banyak yang sudi turut serta dalam segmen kecil-kecilan yang Anis adakan ni , almaklumlah blogger baru nak up ~ Hehehehe bukan macam korang yang memang dah ada nama tersendiri dalam dunia blogging ni , kan :) So , haritu Anis tak cakap pun berapa orang yang Anis akan pilih untuk tersenarai sebagai BLOGLIST di blog ni . Jadi keputusannya sudah pun dibuat . Dalam seramai 50 orang yang menyertai , Anis akan pilih 15 orang melalui random :D Jangan marah ye bagi yang kurang bernasib baik , takpa , Anis still akan sokong blog korang and be active tegur-menegur , blogwalking kat blog korang semua tau ! 

So , let's see pakcik random tu berkenan kat nombor siapa ? Jeng jeng jeng .



 26. http://sigadisberkacamata.blogspot.my/2016/01/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html

14. http://bebelanecah.blogspot.my/2016/01/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html

34. http://tomodachilavendra.blogspot.com/2016/02/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html

41. http://mashumashmello.blogspot.my/2016/02/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html


 7. http://raizahstory.blogspot.my/2016/01/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html

6. http://adlynishere.blogspot.my/2016/01/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html

9. http://akhalilah.blogspot.my/2016/01/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html

20. http://www.aimisyahirah.com/2016/01/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html


 19. http://atelophobia-me.blogspot.my/2016/01/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html

4. http://hiphiphorray15.blogspot.my/2016/01/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html

23. http://jmbelog.blogspot.my/2016/01/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html

15. http://ainpunyeceritalah.blogspot.my/2016/01/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html


8. http://machrysanthemumtea.blogspot.my/2016/01/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html

35. http://beehaazman19.blogspot.my/2016/02/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html

44. http://frrhnd.blogspot.my/2016/02/segmen-pencarian-bloglist-2016-by-lejh.html


 Bagi yang kurang bernasib baik , jangan risau ^^ Anda boleh menyertai lagi buat tahun depan punya edisi tau ! Bagi yang memang bertuah sebab pak cik random tu pilih , tahniah ! So , welcome ~ Blog korang akan dijadikan bloglist sepanjang 2016 :) Let's work hard :O