Serius Macam Jakun

Friday, March 18, 2016
Assalamualaikum dan salam sejahtera ,

Hi guys ! Don't you been missing mehh ? Okay tak pe lah kalau tak rindu , tapi aku rindu nak update blog berjela - jela ni ~ Korang dengar je lah ye . 

So , guys Isnin lepas Anis menjadi macam salah satu peribahasa Melayu kita , that is 'seperti rusa masuk kampung' ohh adakah benar peribahasa itu ? Disebabkan pada hair itu merupakan hari pertama Anis dapat merasai pengalaman menaiki sebuah kereta api , bahkan yang laju itu ! 

KTM ETS adalah satu perkhidmatan kereta api antara bandar dikendalikan oleh Keretapi Tanah Melayu Berhad menggunakan unit berganda elektrik. 

Anis naik kereta api tu daripada Butterworth, Penang - KL Central . Harga tiket lebih kurang RM59 . Kalau kanak-kanak dan warga emas which is 60 tahun ke atas pulak harganya RM34 . *betulkan saya kalau silap, sebab dah lupa ni* . Perkhidmatan diorang sangat terbaik ! Cuma yang lack sikit waktu hari tu coc yang Anis duduk ada prob air con sikit , so coc kurang sejuk berbanding coc-coc yang lain.

*Anis dalam coc E*

*Skrin yang tunjukkan tahap kelajuan train & tak habis-habis ulang Tom&Jerry*

Kalau tak salah ETS ni ada 6 gerabak rasanya . Di coc C ada surau , tandas dan jugak kafe . Antara menu yang diorang sediakan , maggi hot cup , nasi lemak , bihun goreng and minuman panas *this is the only menu I can remember* Tapi haritu diorang cuma ada nasi lemak and bihun goreng je to serve ==' So I choose to try their 'bihun goreng' . 

*bihun goreng yg di microwave kan RM5.90 each but seriously yummy !*

Kelajuan kereta api maksimum adalah 160 km/h . Memandangkan hari Isnin lepas cuaca tak berapa nak elok jadi max yang dia bawak cuma 144 km/h . Laju dah tu sebenornye , rasa sekejap sangat sampai dah stesyen demi stesyen . Rasa macam sedap je kalau tidur even air conditioner tak berfungsi dengan baik sebab memang kesejukan boleh dirasai ! 

*Aku dan buku berpisah tiada, acewahh padahal mcm dibuai suruh tidur je*

*power supply bawah seat korang! Boleh lah on laptop or charge phone*

*pemandangan di luar yang menenangkan*

Dalam masa 3 jam 50 minit kami pun tiba di KL Central ~ Rasa sekejap je punggung pun tak panas lagi duduk atas kerusi tu hahaha opps ! Kalau lah sebegini keselesaan yang dapat dirasai naik ETS ni , rasanya kalau travel ke mana-mana boleh lah naik lagi ! 

P/S : Maaf kalau ada typo !

15 comments:

  1. Wahh ! bestnyaaa ! Tapi mana lagi murah? ETS ke bas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang lah jugak harga sbb haritu naik bas dalam 55 ringgit

      Delete
  2. singgah petang ~ http://jmbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. perghh bila lah nak guna kereta api ni T_T nak jugak ada pengalaman guna. kalau sy mmg akan ambil gambar kat sekeliling jelah sambil makan. feeling2 gitu hahahaha lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhah nnti bila kelapangan try lahh :)

      Delete
  4. takde masa lagi nak try tapi memang teringin sangat nak naik cuma takut kesejukkan haha T^T

    ReplyDelete
  5. 59 ? gulpp. baru cadang nak pegi kl naik ets dri buterworth. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk buat mcm mna , perkhidmatan best , harga pun best lah =='

      Delete
  6. Assalamualaikum Bella,

    Lepas baca post Bella terus teringin naik ETS.. Seronok juga sekali sekala naik train.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam ! haa jom naik ~~

      Delete
  7. Saya pun pernah naik dah, dari Butterworth ke Kamunting, Tiket dia just 7 ringgit seorang, maybe just dekat kot.. tapi xdelah dekat sgt.. Penang ke Perak kowtt.. Mcm x percaya ke.. Laju tu memang laju.. Takut je sebab boleh nampak pemandangan luar.. hehe

    ReplyDelete
  8. Oklah tuu harga dia. Tapi kalau naik dr kedah harga dia dlm RM 70/80 .. Xberbaloi rasanya utk naik.. Huhu .. Tp teringin jugak nak naik ETS.

    ReplyDelete

What's your idea ? Share with me ;) But no harsh words please .

Powered by Blogger.