Find Your Right Shade With Maybelline !

Thursday, August 17, 2017

A few months back, macam yang anda semua tahu , Maybelline Fit Me! Foundation & Pressed Powder sudah mula dijual di Malaysia . Mesti makeup junkie kat luar sana banyak yang dah try produk ni, jadi sesiapa dah try tu boleh lah share pengalaman mencubanya kat ruangan komen bawah ni tau ! Anis ni cuma biasa try try kat tangan macam tu je la waktu pergi Watsons / Guardian . Tak pernah terfikir to have one yet since BB Cushion yang tengah pakai ni pun banyak lagi 💅 

But I do insert in my mind , "Kalau nak try nanti , macam mana nak tau shade yang betul-betul sesuai ntah ?" Jadi waktu try lah tanya my sister yang kebetulan masa tu masih ada kat Malaysia ni , inginkan pendapat dia pasal foundation ni and nak tahu kat US sana ramai ke idok guna ni . Katanya okay okay je dan bila tunjuk macam mana booth Maybelline tu kat sana , serius rasa nak pergi dok sana ! Sebab rak Maybelline saja dah lebar , tak macam kat Watsons / Guardian sini ruangan dia sempit sempit ja 💔 

Pastu time tu rajin la nak search kat Youtube review pasal foundation ni and ada ternampak video pasal kita boleh jugak check online kalau nak cepat pick satu bila kat kedai . 


Result of mine : 

Step 1 : tengok cermin lepas bangun tidur mcm mana rupa kulit kita

Waktu petang pulak macam mana keadaan kulit anda ?

Nak finishing yang matte or dewy ?
This one I need to choose the matte one since yang datang Malaysia cuma edition yang (Matte + Poreless) not the other one (Dewy + Smooth)

Check your vein under natural light , i mean sunlight , it will give you the right answer

Your nearest skin tone ? I ask my grandma to answer this 😅

Here the answer !


I wish all of this avalaible in Malaysia 💔

Thanks for reading ! Chiao ~ Don't forget to try ! Nanti tak tersalah beli shade 😊

12 comments:

  1. even ada website camni pun Hana still confuse haha memang kena g test kat Watsons sendiri rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. anis pun ada fikir jugak mcm nak tak nak kena try lagi sekali

      Delete
  2. Wahhhh thats awesome. Most of my makeup stuffs are from maybelline btw. really like their product.

    ReplyDelete
  3. Dulu pernah guna brand Maybelline nih... Tapi tu masa muda remaja...

    ReplyDelete
  4. dok ada dalam kepala nak try Foundation Maybelline jgak. since yg guna skrg dah nak habis & x berapa puas hati (brand biarlah dirahsiakan). tq share.

    ReplyDelete
  5. lol den yang bukan amke-up junkie pun hype up bila tahu pasal fit me foundation (dan rasa nakbeli walaupun takpakai makeup)

    and thanks for that website - den selalu gak confuse which shade yg sesuai dgn den XD

    ReplyDelete
  6. It's so hard to find a foundation that is in my shade of color. Like my face, neck, wrist and hands are al in different shades thanks to all the koko activities during school lol.

    Thank you for the tips! I might finally find my color xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha i have to agree with that ! anis pun sama kulit muka ngn tangan mmg beza :-(

      Delete
  7. Tunggu foundation sekarang habis, Siqah cuba yang ni jugak. Berkenan lama dah tiap kali masuk drugstore. Hihi.

    Thanks for the tip. Susah nanye nak cari foundation yang sesuai dengan warna kulit kita. Siqah biasa hentam beli natural je. hii

    ReplyDelete
  8. I bought my first Maybelline Fit Me in Canada. Bought a wrong shade but it did blend well enough with my skin. As for now, I have bought another shade which is closer to my skin colour. Hopefully, it will blend well. Have not tried the new one yet.

    ReplyDelete

What's your idea ? Share with me ;) But no harsh words please .

Powered by Blogger.