Roaming Around

Saturday, October 14, 2017

Long time no see you guys !

Cuti pertengahan semester dah start 😎 Sedar tak sedar dah 5 minggu aku habiskan kat Lendu tu, waktu tengah busy memang tak fikir rumah sangat tapi bila hujung minggu tengok ramai yang asyik lesap balik rumah terus terasa nak balik. Homesick. It is not a feeling that you miss a particular person in your house , but yeahh you just miss the time you're bergoyang goyang kaki bersenang senang di dalam bilik , di bawah kipas or air-cond sambil watching K-drama(s) or variety shows. That is how i describe homesick .

Oh ya ! Terpanggil rasa nak menaip hari ni sebab teringat kes minggu lepas on Saturday (Oct 7) , me and my teammates got a task like 2 weeks before to interview the foreigners , we must ask them something related to tourism . Lepas bincang punya bincang, tajuk wellness tourism yang menjadi pilihan. Allahu, fikirkan senang ghupenye idok 🙊 

Starting from choosing location lagi, memang dah ada prob sebab mostly tempat-tempat yang nak pergi ni banyak pulak dia punya procedure. Skip to that morning yang kitorang rancang nak serbu saja anyone dekat Jonker. Asalnya nak sewa kereta and pergi but unluckily kereta sewa semua full, okay we thought of nak cari cab service among students dalam UiTM sendiri but kami ni sudah lah berlima, semua yang buat cab service mostly naik Axia , kau nak kena sumbat dalam bonet ke 🙉 pastu macam nak naik bas, tapi sebab one of my teammates fobia sebab mamat Vietnam or Bangla i dont remember sengaja duk bergesel-gesel dengan member i sebab waktu tu agak ramai orang. At last, memang nasib menyebelahi kami semua sebab dapat Grab , itupun pemandu tu cakap kalau kami lambat lagi 5 minit ke book dia, memang dia pun akan pergi ke Bandaraya . 

Dah sampai Jonker around 9, masa tu dah start panas . Yess Melaka memang negeri yang panas gitu mohon hujan selalu lepas ni 😥 Banyak tourists baru start turun bas and most of them dah start roaming around. Kami pulak masih teragak-agak untuk approach siapa . Around 10 lepas dah fikir on how to simple kan lagi soalan *yelah mostly tourists tu Chinese, diorang cannot speak or understand English well* kami pun cari mangsa interview. Tapi , agak hampeh sebab tak ramai yang nak layan . The first one yang respond to us tu like best friends maybe? They're from China. Mostly tak nak respond because of the husband tell them not to answering us . We are not trying to steal their time, since we got only 3 questions to be asked and it consumes around less than 2 minutes.

Daripada 10-12 tu tak berjaya pun dapatkan jawapan yang macam kitorang nak and semua muka dah mcm tempe basi so kami pergi makan tengahari dulu dalam Dataran Pahlawan. Time tu dah la kena reject ngan spa yang kitorang contact , she said that we shouldn't asked their customers eventho dah habis treatment. Yes boleh relate, since manusia mana yang suka ganggu orang lepas tgh bersenang-senang. So muncullah idea idea yang mengarut untuk dapatkan jugak jwpn yg kitorang nak.

Decided to just asking anyone that passing by Bandar Merah tu , tak kiralah dia pernah get any wellness treatment in area mana pun , janji kitorang ada jugak info. Sebenarnya lepas makan tu melilau kejap dalam DP masuk Watsons bagai and sempatlah jugak beli something . *how can you go out with empty hands after visiting Watsons or Guardian* Lepas solat baru jalan keluar sampai almost 5pm , lepas siap cari lebih kurang 6 orang kami dah stop , sebab madam nak at least 5 respondents. Bunyi macam sikit, tapi percayalah it is hard to find even one . Penat kaki ni nak oi sebab panjat naik ke ST Paul punya bangunan lah pastu pusing Jonker tu dah dua kali, dengan tiba tiba hujan lagi. Nasib memang dah selesai semua , masuk Mahkota Parade pulak untuk solat asar and makan lagi , sampai maghrib kami kat sana sebab dah alang-alang keluar tu , buat lah apa yang patut , nak ke bandar tu bukan senang. Dah lah jauh teramat 💩

Sepanjang hari tu, aku dalam dilemma aje , nak makan pun dilemma sebab rasa teringin macam-macam. Nasib terfikirkan yang datang sendiri, bukan dengan parents lah menjadi penguat semangat untuk tak makan berlebihan 😂

Dan sebenarnya I told my friend that I don't want to spend money on makeup since I'm waiting for December sales on Hermo, time tu memang semua benda murah and nak spend banyak kemudian lah, but nahhh like I said just now, I can't go out from Watsons with empty hands since nampak pulak brand Essence punya barang , I grab 2 blushers . Nampak tak bukan satu , malahan dua 😱 Sebab ? For your information, starting next month yakni November , kebanyakan barang yang sekarang masih on shelf akan stop dijual , maybe Essence nak tukar semua range produk yang dia jual barangkali 😦 jadi inilah sebabkan ada sesetengah branch bila Anis masuk je tgk rak Essence dia macam hambar je, dah la ada lipstick yang Anis nak tu dah mostly out of stock , memang jadi impian tak tercapai je lah 😿

And dah penat nak membebel , so jom Anis nak layan movie ' Midnight Runners ' dulu , esok nak kena start buat assignment menggunung 💙

20 comments:

  1. gambar tu menggiurkan.. hehehe :D

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. anis pun dah penat nak bercerita :3 tu pun ada part yg anis malas nak taip -3-

      Delete
  3. I punya assignment kena cari 70 responden at least jawab 50 soalan.lagi la mana ada orang nak bazir masa isi kertas soalan.penatnya tak terkira tapi fikir nak pass kena jugak la tebalkan muka

    ReplyDelete
  4. the way you describe 'homesick' tu sangat betul </3. rindu nak bermanja2 di rumah hahahah

    ReplyDelete
  5. aihh kalau saya mmg stress hahaha dgn presentation pun saya dah stress tahap nak nangis bagai, ni kan pulak nak cari org utk interview hahaha
    saya skrg ni mmg tak layan drama dah,sbb rasa bersalah assignment smua blum siap T_T
    Good luck anis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha anis nak letak aside dulu assignment sbb dah 5 minggu langsung tak tgk apa apa hiburan, jdi layankan dulu movie 2 jam tu ;3

      Delete
  6. kadang-kadang benda yang tak planned tu ha yang biasa jadi lol :')) sebab den pun pernah je buntu sangat pastu pi mintak tolong random strangers dekat kfc utk featuring dalam video kami lol siap offer lagi apa lagi depa boleh tolong ei God Bless You,bruh!


    Den suka masuk drug store je, takbeli pun takpe hahahahahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah :D ada lagi org yang baik hati sebenarnya yg nak tolong ^^

      hehehe anis ni jenis pantang kalau masuk drugstore =='

      Delete
  7. buat project macam tu mmg fun kann! tapi perasaan sedih bila di'reject' utk interview tu aduhhh. </3

    ReplyDelete
  8. one thing that attract me was that green tea cake. hehe

    ReplyDelete
  9. Now that SPM ended, I think homesick is more to people, since I miss my friends so much.

    I know how it feels like when someone rejects you for an interview, masa PT3 dulu kitaorang kena suruh interview masyarakat pasal their economy and the only thing they need to do was fill in some borang tapi some penjaga kedai sent us out. It was a bit upsetting, really.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh i miss my friends in secondary school too T_T they are the best , you cant find someone like them in university . yeahh i dont say that people in university are not kind, but yeahh they dont do crazy things with you just like you had done before hahahah

      Delete

What's your idea ? Share with me ;) But no harsh words please .

Powered by Blogger.