What Semester 4's Subjects Are All About

Friday, March 16, 2018


I'm typing this since I got no class for tomorrow 😗. A big thanks to my our Finance lecturer since she is the one that arranges the timetable for the whole campus 🙌 Rasanya semester ni yang paling sesuai dengan title semester paling sibuk sebab minggu first dah kena bincang what event nak buat and siapkan proposal untuk dihantar pada esok hari. Tapi itu bukan kerja aku lah, tak berminat nak menyibukkan diri dengan lebih lanjut dalam segala benda. 

Let's move on to subjects that I learn for this semester :

  • LAW 299 Business Law
So far I think I'm lost in this subject since there's no textbook yet 😡 bila nak dapat entah from last week cakap akan dapat this week, pastu cakap kena tunggu next week pulak 😓 seriously i'm lost when the lecturer keep talking about those cases 😤 tak boleh nak catch up tulis satu-satu memandangkan nak sebut nama each case pun ada yang payah 

  • TPT 250 Fundamentals Of Transport
Kelas transport best so far, lecturer said this is not a subject where you only learn about cars, lorries dan seangkatannya ye 😛 "Saya nak ubah sikit pemikiran kamu bila orang sebut pasal transport". Madam pulak memang suka suruh kami bagi example bagi setiap points yang madam suruh, dan biasalah macam-macam yang keluar dan aku pulak tak habis-habis kaitkan semua benda berkaitan dengan Pulau Pinang. Yelah ! Melaka kan jauh, so aku nak la orang sana kenal sikit Pulau Pinang tu macam mana, kami bukan negeri noob okay ! 💩

  • FIN 242 Fundamentals Of Finance
Adik beradik akaun I can say, a little bit about economy. I like this subject sebab ada calculation. I hate reading subjects a lot because I can say that I'm quite slow when it comes to remembering process. A little bit tough jugak disebabkan time final exam no formulae will be given. Miss selalu pesan suruh study mulai week first yakni minggu lepas memandangkan final exam nanti bermula 8 Syawal kalau tak silap aku 😒

  • MKT 310 Principles of Public Relations 
Inilah subjek yang kena buat event disebabkan ketua subjek ni suka macam tu. Kalau nak diikutkan madam kelas aku, beliau lebih gemar buat academic visit jumpa someone yang bagus dalam bidang public relations and give exposure sikit tentang skop kerja orang public relation ni, they also being called as media officer. Tak apa, kita hadapkan aje lah but a bad news jugak sebab each class need to give RM6,000 as modal nak buat event yang besar pada hujung sem ni ? Tarikh sebenar belum diketahui. 

  • MGT 345 Operations Management
Another subject that we need to prepare proposal, each class kena cari dua buah factory yang berdekatan untuk academic visit waktu week 9 nanti around May 💢 This is hardest task since factory banyak buat hal 😣 ada yang okay pastu tetiba cancel haih dah la semua nak kena hantar esok ni dekat pihak HEA 😥 

  • MGT 321 Organizational Behaviour
Lecturer paling sempoi among all. Dah lah comel pastu baik hati sangat-sangat dan amat memahami kami ini yang sering mengantuk teramat dalam kelas 😅 dan juga pasal sesetengah pelajar yang rasa susah nak beli buku teks *tapi maintenance mcm makeup & gadget paling latest boleh pulak* madam mungkin boleh faham dengan semua situasi ini sebab dah ada kena mengena dengan subjek ini di mana kita nak tahu on how to manage people since we have different behaviour and also motivation. 


Serba sedikit berkenan apa yang aku rasa pasal subjek semester ni setelah mengharungi minggu kedua kuliah ini. Kenapa nampak macam slow pun ada ? Rasa macam baru sedikit chapter yang dah cover 

Pastu kan rasa macam tak kena mengena pulak tajuk post dengan isi dia ehh takpa dah ubah

Okay bye nak tidur walau esok tak ada kelas yessss Jumaat free

12 comments:

  1. business law for me, hmm so tough. Haha. Ika pernah ambik business law, international business law, intellectual property law. Huru hara jugak sem tu dibuatnya haha.


    ika datang singgah sini. https://ikashoid.blogspot.my/2018/03/penting-atau-tidak-crossline-di-ic.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. too tough for me too subjek yang kena membaca menghafal semua ni T_T

      Delete
  2. I am learning Business Law too for the elective law subjects that I am taking this semester, it is fun and would not deny it that I have a hard time to remember those law cases as well with the foremost long facts and decisions hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. IDK if i feel enjoyed learning that business law T_T

      Delete
  3. tbh, BV teringin nak belajar pasal business and marketing :D
    memang best sangat kan, kalau dapat lecturer yg memahami dan chill2 je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. BV tengah study apa ek skrg ? tpi pasal lecturer tu of course !

      Delete
  4. subject law tu mencabar :)

    ReplyDelete
  5. fuyooo dah sem 4!!! kejap je rasa huhuhu all the best Anis :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayyy next sem insyaAllah bila dah lulus dgn cemerlang maka saya graduate lah diploma ini :D

      Delete
  6. goodluckkkk

    hi. jom la join n meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2018/02/wonderful-march-giveaway-by-raydah.html

    ReplyDelete

What's your idea ? Share with me ;) But no harsh words please .

Powered by Blogger.