Kanak-Kanak Pulang Penang

Sunday, April 08, 2018

Salam sejahtera semua ; 

Pada hari ini anis menaip post di dalam bas, disebabkan terlalu bosan nak tunggu sampai Melaka. Itulah gunanya cas bagi full laptop semalam 😉

Ceritanya macam ni, cuti mid-sem yang ditentukan pihak UiTM amatlah tak nampak pertengahan dia sebab cuti tu selepas week 12 kuliah. Jadi, rakan ku ini suda kepengen pulang ke rumah tapi aku pun sama jugak perasaan nak balik tu 😂 So, kami bertiga pun setuju lah nak balik hari Khamis memandangkan Jumaat memang tak ada kelas. Mula-mula cari tiket ETS, sebab aku memang selalu naik tu kalau nak balik Penang, tapi time tu tiba-tiba rasa nak search tiket flight. Akhirnya jumpa lah harga RM 39, tapi time tu malas nak book lagi sebab nak dengar kata setuju kawan-kawan. Dah malam sikit usha lagi, alahaii habis dah RM39, semua tinggal harga RM59 unuk hari tu.

Disebabkan ni merupakan kali kedua nak naik kapal terbang, sebelum ni abah yang uruskan pembelian tiket apa semua, jadi kami bertiga ni pulak memang kurang arif lah bab-bab ni. Kawan aku yang berdua ni pulak memang tak pernah ada pengalaman lagi 😯 and that time my friend yang book online, and kitorang rupanya tak beli package yang sekali ngan luggage tu haaa pastu padan lah muka kena tanggung extra fees di hari kejadian 😆 kalau aku rakam muka tiap-tiap sorang time tu sumpah lawak rasanya 😀 muka toya sangat !

Sudahlah itu satu hal, pastu perjalanan daripada kampus nak ke KLIA 2 pun bukan main lagi jauhnya. Hmm mula-mula naik cab service yang senior dalam kampus buat ke KTM Tampin / Pulau Sebang .

UiTM Alor Gajah → KTM Pulau Sebang / Tampin ( RM 20 / per trip)

KTM Pulau Sebang → KTM Bandar Tasik Selatan ( RM12 smtg can't remember sebab pakai kad TnG)

KLIA Transit BTS → KLIA 2 ( RM26.90 sebab tunjuk kad bank rakyat tu )

See dah banyak dah belanja nak ke KLIA 2, memang lepas ni tak nak dah naik flight unless dapat tangkap tiket yang RM 29 tu 😉 ohh semua harga yang di mention ni price from Air Asia. Jangan tanya kenapa tak naik flight daripada company lain sebab mahal lah. Orang cakap Malindo selalu offer, tapi bila click kat promotion, nothing comes up 😴 and Malindo memang ada flight from Batu Berendam, Melaka to Penang but dengan harga RM 240 macam tu for one-way, and I can only that "BAPAK MAHAL!" 😷

Kesimpulannya, memang best naik kapal terbang sebab rasa baru ja nak bukak kedai kopi tapi dah kena bungkus balik sebab lebih kurang 35 minit sahaja di atas awan lagi 15 minit hanya preparation nak take-off and landing. Hmm perjalanan ni menarik sebab ada ja benda tak berapa nak happy jadi akan diingat dan dibuat pengajaran 🙈

Dan untuk pulang ke rumah for mid-sem nanti , aku nak balik naik ETS, sebab way more cheaper dengan adanya lagi kad student KTMB tu, banyak sangat dapat less, dan nasib baik ETS ni ada yang berhenti dekat station Tasek Gelugor yang dekat rumah .

Price ETS Tampin → Tasek Gelugor (NP: RM 79) if use student card : RM 51💅

Pilih lah cara paling dapat jimat wang anda 💕


💙💚💛💜


abaikan kalau ada typo biasalah tangan kesejukan

13 comments:

  1. takpe. pengalaman tu. tapi jauh gak ye dr alor gajah.. haha btw, kin dulu pun study diploma kat alor gajah. tapi lama dah about 7 years ago.

    ReplyDelete
  2. tapi yg untungnya naik ets ni tak hadap jem.. penah kite naik bas. kwn naik ets. dia smpai dluuu .. kite pulak terpaksa hadap jem T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyeee sebab tu anis prefer naik ets :)

      Delete
  3. Air asia memang selalu buat promotion, tp bila dh tambah luggage jadi mahal gak hahahaha cuba guna traveloka, bagi adlin, lagi senang nak book flight kalau guna traveloka

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ya eh ? thanks tauu for the tips ! nanti anis try :D

      Delete
  4. hehe.. oh first time book tiket flight ye. ni suggestion akak.

    kalau flight tu makan masa lebih 2 jam, it's best to book flight other than AirAsia. kalau sekejap je, AA is much better. AA memang murah tapi dia x include luggage and makan.

    flight lain semua dah include. luggage 30kg and makan. sebab tu mahal.

    eh, nanti kalau ada kt penang, boleh la kita jumpa. makan2 sembang2 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nanti free waktu mid july cam tu lah baru ada cuti panjang :)

      Delete
  5. hai ain datang singgah sini dan follow awak. salam perkenalan :)
    sincerely , farahain zfa

    ReplyDelete
  6. My friend from penang pun selalu naik ets.. Gigih dia gi buat kad pelajar untuk dapat diskaun tu... huhu

    ReplyDelete
  7. hehe bayar lebih sebab berat tu kita sama, kaella pun ada pengalaman tau, hehe semangat sangat naik dengan beg berat hihi

    ReplyDelete

What's your idea ? Share with me ;) But no harsh words please .

Powered by Blogger.