Skincare Routine Second Half 2018 Till Now

Saturday, January 26, 2019
missanisnabilah.blogspot.my
Have you eaten your lunch?
Perempuan dan skincare memang tak boleh berpisah kan? Bagi Anis, bukan perempuan ja sepatutnya concern pasal skin tapi boys pun perlu ambil tahu keadaan skin diorang sebab our face can be consider as our asset juga sebab everyday we meet people, so kena lah take care kan πŸ˜† I wish my future husband also interested in skincare so that we can share clensers to moisturisers πŸ˜‰ *pro betul saya kalau bab lari tajuk ni*

nano white
Yes, Imma a big fan of nano white products.

Ini paling essential for me, since 2015 using Nano White punya produk πŸ˜€ Ada pernah terfikir nak cuba yang lain tapi masih mencari yang mana sesuai dengan skin sebab pernah terbaca yang kulit kita ni bukan sepanjang tahun dalam keadaan yang sama. Sometimes it can be normal to oily, then sometimes dehydrated or terus dry. Your skin change from time to time, maybe disebabkan cuaca negara kita juga 😷 If we keep using the same products throughout the year tapi time tu that product tak membantu skin concern kita, rugi je πŸ’”

In my case, Anis choose untuk guna Nano White sebab my skin jenis combination. Memang dekat T-zone always berminyak but the other parts memang tak bermasalah. My skin quite sensitive, sebab akan jadi kemerahan bila dia tak ngan dengan some of the ingredients.


This cleanser guna at least dua kali sehari, waktu pagi and before tidur. Tapi if time petang petang tu korang ada pergi exercise and berpeluh, so mestilah kena cuci muka jugak, tak boleh biar tau! Pencuci muka ni senang je nak dapat dekat any kedai and harga dia dalam RM 15-17 selalunya, pandai-pandai lah budget, kadang-kadang lagi berbaloi if beli yang dia dah siap packing 2 botol sekali, dalam RM23 kot, saya tak ingat πŸ˜…


Ini pulak toner yang Anis guna, sekarang dah tinggal 10% nak habis πŸ˜† I'm happy because finally I can find a new one, maybe taknak sambung guna yang ni dah. Bukan sebab dia ada give bad effect on skin, tapi saja lah bosan and Anis nak try Etude House punya toner, review pun kedengaran bagus and efektif untuk kurangkan masalah pori ni πŸ‘Œ Oh! About this Nano White toner, Anis pun guna dua kali sehari ja, pagi and malam. Best jugak toner ni sebab memang dia cuci habis segala dirt and dead cell a.k.a daki kat muka kita yang tak mampu cleanser nak bersihkan. Anis jenis yang suka pakai toner sapu dengan puff, so lepas dah sapu muka, then puff tu still basah-basah, sapukan jugak dekat leher πŸ‘


Anis still tak faham kenapa produk ni nama nya 'Dark Spot Corrector' sebab to me, this one more to macam ubat anti jerawat sebab dia memang berkesan nak kecutkan jerawat yang baru nak tumbuh and this one also helps nak kurangkan parut-parut jerawat πŸ˜™ If ada jerawat nak tumbuh, Anis akan sapu ni cepat-cepat and tengok esoknya dah kecil balik. Kadang tu lepas picit jerawat yang dah masak, *don't follow this nasty behaviour* and bersihkan sekali area jerawat tu, Anis terus sapu corrector ni supaya nanti dia tak tinggalkan parut. 


Both of item kat atas ni, adalah moisturiser. Botol besar tu Anis guna waktu siang and botol yang kecil tu guna time malam. Apa yang berbeza ? Because of that small tu macam 2 in 1 fungsi dia, sleeping essence and moisturiser juga, so better if we use that at night, while another tu just moisturiser biasa. Bagi waktu penggunaan pulak, moisturiser patutnya last sekali after dah guna toner, corrector. Sometimes boleh jadi guna dua kali moisturiser in one day but sometimes lebih, contohnya before nak pakai foundation ke πŸ˜ƒ


  • Bio-Oil ( just guna after ada jerawat je, sebab nak bagi lagi cepat hilangkan if that jerawat ada meninggalkan parut on my face )
  • AHA 7 Whitehead Power Liquid ( this one paling bagus bila Anis geram dengan masalah whitehead yang sering melanda, lepas sapu this one, makin surut jumlah whitehead yang ada )
  • Creamy Cleanser & Makeup Remover ( setakat ni this is the best makeup remover I ever use! Rasa bersih sangat lepas cuci muka and tak ragu-ragu dah if my sunscreen hilang ke tak bila nak ambil wudhu', but this cleanser ada orang kulit kering cakap tak best guna yang ni hmm entahlah )
Tertanya-tanya apa tu AHA ? Boleh pergi sini untuk tahu more about this chemical exfoliators. 



Last sekali, face mask. This is some of the face masks I own. Supposedly untuk dapatkan kesan yang terbaik, kita kena guna face mask at least 3 times or 2 times a week, kalau nak ikut Korean punya style, hari-hari diorang pakai sheet mask ni. Sebab tu lah kulit diorang lain betul dengan orang kita πŸ˜… And one more, bila pakai face mask ni, kena guna after toner but before moisturiser sebab essence yang dalam face mask ni thicker than toner but lighter than moisturiser. Sesetengah orang cakap kenapa after pakai mask ni langsung tak bagi apa-apa effect ? Maybe sebab orang ramai guna face mask tu terlampau lama sampai la dia kering + terlena sekali πŸ˜‚ Ingat! Face mask boleh pakai paling lama 30 minit, walaupun cam sayang sebab still basah, you have to lift it up πŸ’† then dab dab barulah essence tu serap ke dalam kulit and guna moisturiser after that 😏


Maybe that's all πŸ’ Anis sekarang masih tak ada mood sangat nak update blog, tapi terbayang post ni dah dalam draft daripada August 2018, gila apa πŸ˜‘ jadi gigihkan jugak taip sikit 😣

Bagi yang nak cari skincare baru, jangan lupa Guardian ada discount 40% on all skincare products !

10 comments:

  1. Bwhahaa draft dari August Anis? Bolrh tahan.. Tapi murah tak product COSrx tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess daripada august , nampak kan kemalasan dia tuu teruk sangat ==' COSrx tu Anis beli dalam RM 53

      Delete
  2. waa cantik cantik patutlah flawless je ^^

    ReplyDelete
  3. dah lama nak try cosrx tu tapi tak terbeli hahaa

    erin x | http://www.erinazmir.com

    ReplyDelete
  4. bestnya tengok orang elok je pakai brand yg lenne tak sesuai pakai. sebelum ni pernah try toner and cleanser yg kat atas tu and another toner from nano white jugak cuma dia spray type. semua tak sesuai haha. lenne nak try cosrx yg snail mucin tu but nantilah once kulit dah elok sikit hehe

    lenne | blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat macam mana, skin semua orang berbeza ==' hope lenne dapat jumpa skincare yang paling bagus untuk skin lenne :)

      Delete
  5. cosrx bha dah penah try mlgnya x sesuai dgn kulit. hbis jd merah hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau guna aha/bha tu normal naik merah merah kat kawasan yang awak apply tu :)

      Delete
  6. Kita pun sayang sangat dengan face mask yang lepas pakai tu sampai sanggup sapu satu badan HAHAHA

    ReplyDelete

What's your idea ? Share with me ;) But no harsh words please .

Powered by Blogger.