K-Drama I Watched First Half 2019

Friday, July 12, 2019


Hey guys! Finally I'm done dengan final exam and yeay can blogging macam biasa? 😁

Yang minat K-drama, korang rasa so far drama yang dah on air banyak yang best tak? Ke ada yang langsung tak sempat nak tengok drama lagi this year 😱 Anis rasa this year Anis sempat tengok banyak jugak drama even time busy masuk first semester for degree tapi tak boleh nak resist nak jugak tengok drama tu time weekend tapi kadang weekday pun sama jugak lagha drama 😜

First! So sorry maybe this post akan panjang! and might be ada some spoiler 🙈 Let's get started!

1) Wind Bell
wind bell korean drama

Cast: Jin Young B1A4 (Daniel), Mina AOA (Yeo Jin), the others are just supporting roles and tak kenal.
Genre: Romance, Web-Drama
Synopsis: Set in backdrops of Seoul’s most popular tourist spots including Han River and Bukchon, it is a story about a writer, named Daniel, who was adopted to the US when he was 10 years old, coming back to Korea after becoming a world-class novelist. He decided to come back to Korea to meet his family including his mother who had no option but to put her son up for adoption. While he traces back in memory, he meets Yeo Jin, the editor helping Daniel with the publication of his book in Korea and the two soon realize some undeniable chemistry between them. 

Honestly, tak tahu why rasa nak tengok drama ni pada mulanya, maybe sebab ada Jin Young and tahu dia memang dah banyak berlakon drama before this, but tak sangka this drama amat slow for me. Anis mampu habiskan satu episod je sebab mengantuk sangat nak hadap. Baru episod satu tapi amboi serius gila hero ngan heroin dia makes me bored and tak selera nak habiskan even total semua ada 10 episod je. Saya juga give up nak tahu apa jadi on next episode so sampai situ aje la and sekarang pun masih tak ada terfikir nak sambung. I give this drama ⭐⭐/5. If ada yang dah tengok drama ni sampai habis, can you tell me apa jadi, best ke idok starting episod 2? 


2) Romance Is A Bonus Book

Cast: Lee Jong Suk (Cha Eun Ho), Lee Na Young (Kang Dan Yi), Wi Ha Joon (Ji Seo Joon), Jung Yoo Jin (Song Hae Rin)
Genre: Romance
Synopsis: Cha Eun Ho is a successful and handsome writer who is also the youngest chief editor at a publishing company. He has a calm demeanour and remains reasonable at work. He then becomes involved in the life of his childhood friend, Kang Dan Yi who was once a popular copywriter. She is now divorced, a single mother, unemployed and struggling in life though still attempts to find a job, but even with her once a good career, she cannot. However, in a desperate attempt to find a job, she lies about her background and begins to work as a temporary worker in the same building under none other than Cha Eun Ho. As they become involved in each other’s life more than often, a love story begins to unfold.

Percaya atau tak, this is the first drama Jong Suk yang Anis tengok 👀 Menarik jugak drama ni since jarang drama tunjuk how seorang writer and book publication punya company macam mana, kan? Renyah jugak pekerjaan diorang tu. Drama ni tak berapa boring jugak sebab watak tambahan dalam drama ni lawak jugak. Anis suka sangat second lead (Ji Seo Joon) interact dengan girl (Song Hae Rin) yang suka kat Cha Eun Ho. Besides all the romance, ada terselit isu-isu and real life situation bila orang tikam orang lain sebab nakkan nama, then susah payah nak mohon kerja bila dah lama tak bekerja pun satu hal, pastu as intern or temporary worker, kena kerja keras and be serious even position dalam company tu tak besar mana, but miracle can happen what and yeahh ⭐⭐⭐⭐/5.

3) Touch Your Heart

Cast: Lee Dong Wook (Kwon Jung Rok), Yoo In Na (Oh Yoon Seo), Lee Sang Woo (Kim Se Won), Son Sung Yoon (Yoo Yeo Reum)
Genre: Romance, Comedy
Synopsis: Oh Yoon Seo is a popular actress. She is famous for her beautiful appearance, but her acting is bad. She gets involved in a scandal with the son from a chaebol family. Her acting career declines precipitously. Oh Yoon Seo hears that a famous screenwriter wants her to play the lead female role for a drama series. The character works as a secretary for a lawyer. To gain experience for the role, Oh Yoon Seo is required to work as a lawyer's secretary for a few months. Meanwhile, Kwon Jung Rok is an attorney for a law firm. He is arrogant and cold-hearted. One day, his boss asks Kwon Jung Rok to let actress Oh Yoon Seo work as his secretary for 3 months. He is not happy about the situation, but he has to accept.

Jarang sekali ada drama yang relate kan hubungan pelakon dengan lawyer so memang patut tengok drama ni! Dah la semua cast dia lawak and sempoi sangat. Anis suka tengok surrounding tempat kerja Jung Rok, office kemas and officemate semua macam masuk air jugak kadang-kadang and sangat bonding dengan each other. Salah satu sebab lagi kenapa tengok drama ni disebabkan teringat dalam Goblin dulu kan ada Yoo In Na dengan Lee Dong Wook 😅 Daripada drama ni I learn that jadi artis sememangnya mencabar sebab memang in real life kehidupan artis ni selalu stress, stalker or sasaeng ni memang ramai. Tu korang belum mention lagi diorang ni selalu kena mistreat oleh agensi diorang sendiri (tapi bukan semua agensi kejam okay)😩 for this drama I give ⭐⭐⭐⭐/5.

4) I Hate You Juliet

Cast: Lee Hong Ki FT Island (Cha Yool/Jung Woo), Jung Hye Sung (Goo Na Ra), Choi Woong (Bong Joon Mo), Moon Soo Bin (Lee Soo Ji)
Genre: Comedy, Romance
Synopsis: The story of a man who gets the power to hear her voice and a woman who learns that her thoughts get shared with him.

Almost lupa macam mana jalan cerita dia, but Cha Yool tu dia start boleh dengar kata hati Na Ra after diorang dua ni kena sambar petir waktu lawan siapa lebi kuat bertahan kat palang, tengah padang while hari nak hujan. Sebenarnya diorang dua memang dah kawan daripada kecil, sebab both of their mom best friend, tapi disebabkan ada kes orang cuba nak retakkan hubungan and buat fitnah, almost 10 tahun jugak tak bertegur sapa. Anis tak recommend sangat sebab kurang menarik jugak, tapi kalau dah tak buat apa tu boleh la nak tengok, ada 18 episod sahaja and each episod dalam 15 minit sahaja. I give this drama ⭐⭐⭐/5.

5) He Is Psychometric

Cast: Jin Young GOT7 (Lee An), Shin Ye Eun (Yoon Jae In), Kim Kwon (Kang Sung Mo), Kim Da Som SISTAR (Eun Ji Soo)
Genre: Fantasy, Comedy, Mystery, Romance
Synopsis: Lee An (Jin Young) has a special psychometry ability. Whenever he touches someone, he can read that person's memory. Using his psychometry ability, Lee An wants to take out evil people in the world. Unlike his handsome appearance, he is not smart at all. Yoon Jae In (Shin Ye Eun) is a girl with a scar in her mind. She tries to hide that. Lee An and Yoon Jae In happen to meet and they struggle to solve cases.

One of drama yang memang Anis tunggu sangat-sangat since tvN upload teaser. Of course drama ni best sebab ada elemen mystery. Bermula dengan kes terbakar apartment, sampai lah kes bakar rumah penjagaan orang tua, kes bunuh pun ada. Tak sangka ada plot twist waktu dah nak end, baru tahu siapa sebenarnya yang bakar apartment tu 👻 sediakan tisu jugak okay, sebab ada certain episod boleh buat meleleh jugak air mata 😛 Oh ya! Baru-baru ni salah sorang pelakon drama ni, pegang watak mak Kang Sung Mo suicide 😖 so this is the last drama dia berlakon 😶 entah sebab apa, rasa macam sayang sangat sebab dia bukannya calang-calang punya pelakon, dah banyak sangat berlakon drama daripada dulu. whatever lah reason dia, tapi this drama memang ⭐⭐⭐⭐⭐.

6) Welcome to Waikiki Season 2

Cast: Kim Sun Ho (Cha Woo Shik), Lee Yi Kyung (Lee Joon Ki), Shin Hyun Soo (Kook Ki Bong), Moon Ga Young (Han Soo Yeon), Ahn So Hee (Kim Jung Eun), Kim Ye Won (Cha Yoo Ri)
Genre: Comedy, Friendship, Romance, Life
Synopsis: 'Welcome to Waikiki Season 2' depicts the friendships, love and dreams of young people. Lee Joon Ki (Lee Yi Kyung) is an unpopular actor. He runs the guest house Waikiki, but the guest house is facing bankruptcy. To revive the guest house, Lee Joon Ki drags his friends Cha Woo Sik (Kim Sun Ho) and Kook Ki Bong (Shin Hyun Soo), who all graduated from the same high school, to invest in the guest house. Cha Woo Sik is a picky person and he wants to become a singer. Due to Lee Joon Ki, he puts all his money into Waikiki. Kook Ki Bong used to be a promising baseball player, but he now plays in the minor leagues. Due to Lee Joon Ki, he also puts all his money into Waikiki. Along with these 3 men, Han Soo Yeon (Moon Ga Young), Kim Jung Eun (Ahn So Hee) and Cha Yoo Ri (Kim Ye Won) all begin to live at Waikiki.

Rasanya tak perlu nak komen panjang lebar, bagi yang dah pernah tengok drama ni yang season one dulu, season yang sekarang still lagi sama cam yang lepas cuma kawan-kawan si Joon Ki je yang dah berubah semua. This one pun sama lawak dengan dulu daripada awal sampai lah sudah. Bagi yang nak mengubat hati yang tengah bersedih tu, boleh lah tengok drama ni okayy 😀 jadi drama ni layak dapat ⭐⭐⭐⭐⭐!

7) Abyss

Cast: Park Bo Young (Go Se Yeon), Ahn Hyo Seop (Cha Min), Lee Sung Jae (Oh Young Cheol), Lee Shi Eon (Detective Park), Han So Hee (Jang Hee Jin)
Genre: Mystery, Suspense, Fantasy, Romance
Synopsis: A drama about a man and a woman who tragically die and are given another chance at life through soul-reviving marbles in a magical abyss. Go Se Yeon was a tough, accomplished, and an unrivalled beautiful female prosecutor who worked in the Seoul District public Office but gets into a fatal accident and dies. However, due to the mysterious magical marble "Abyss", Go Se Yeon is revived, but now in a totally different appearance. Go Se Yeon now possesses a common appearance based off of how “good” her spirit was in her previous life. Cha Min was the highly intelligent heir to Korea’s top cosmetics company but was also a smart, humble, and a kind-hearted man. Although he has both the brains and an astounding amount of wealth, he considers himself unattractive and is insecure about his looks. Like Go Se Yeon, Cha Min gets into an accident and dies. Due to the mysterious magical marble, he comes back to life with a different appearance as an exceedingly handsome man just as bright as his spirit he had in his previous life. Go Se Yeon and Cha Min begin to work as a lawyer and an administrator at a private law firm and decide to investigate the magical incident. Romance blooms in the office as the two intertwine together to accept their same fate.

Mesti tengok sebab ada mystery! Anis rasa benda yang buat drama ni interesting sebab crime yang tak berkesudahan, selagi tak sampai hujung lagi tu lah nak tengok sejauh mana penjahat tu buat kerja and nak tahu siapa sebenarnya dia punya sidekick. Gandingan Bo Young dengan Hyo Seop comel sangat sebab diorang berdua punya beza ketinggian tu 😍 This drama memang tak boring okayy so try lah tengok! Of course for me drama ni sesuai ⭐⭐⭐⭐⭐.

8) The Secret Life of My Secretary

Cast: Kim Young Kwang (Do Min Ik), Jin Ki Joo (Jung Gal Hee), Kim Jae Kyung (Veronica Park), Koo Ja Sung (Ki Dae Joo)
Genre: Mystery, Comedy, Romance
Synopsis: Do Min Ik is an intelligent, perfectionist man with a heart of stone and the Chief of Team 1 at T&T Mobile Media who always relies on his secretary, the hot-tempered Jung Gal Hee. Although she diligently carries out the tasks her mean boss instructs her to do, she does not hold back in saying what she wishes to say. Will an office romance blossom?

Another drama yang lawak 😂 tambah-tambah watak Veronica Park tu 😂😂 Cerita dia si Do Min Ik memang dah sakit daripada kecil lagi tapi since incident dia kena tolak and some sort of saraf macam tu rosak then dia hilang keupayaan untuk mengecam muka orang kecuali secretary dia sorang je yang masih dia ingat sebab selalu guna sweater warna merah. Walaupun boleh ingat secretary je, tapi mimik muka secretary dia buat still dia tak nampak jugak 😤 Disebabkan dia terlampau bergantung dekat secretary, so dia macam berbelah bagi and keliru dia sebenarnya sukakan secretary dia or Veronica Park. Kalau nak tahu apa jadi next, tengok lah eh 😜

For this drama, boleh bagi ⭐⭐⭐⭐/5 sebab kadang rasa geram jugak dengan perangai Gal Hee tu



12 comments:

  1. Wah tahniah dah habis exam. MERDEKA!! xD Reward diri tengok Korea gituu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe thank you! yess bakal lebamkan mata tgk drama after this ^^

      Delete
  2. Touch YoUr Heart & He is Psychometric memang best. yg lain tu ada dalam list tapi lately xde mood nak tengok kdrama..hehe

    ReplyDelete
  3. sempat tengok touch your heart jep haha

    ReplyDelete
  4. believe it or not smua drama dlm ni sy tgk setengah jalan je HAHAHA idk why tho. xde 'feel' nak sambung tgk balik. Yang he is psychometric & welcome to waikiki tu obviously kena sambung tgk sbb jalan crita boleh tahan best. yang lain tu rasanya takkan sambung tgk lagi kot xD

    try tgk partner for justice season 1 & 2. serious best! although byk psal criminal tapi byk pngajaran yg kita akn dpt dlm drama tu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alright akan masuk dalam watch list nanti drama tu :D

      Delete
  5. feii ada tengok drama korea kat netflix yang jinyoung dengan jisoo ada berlakon. best jugak cerita tu macam plot twist

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh my first first love! anis baru nak start tengok drama tu~~ dgr kata ada season 2 start 16 julai ni :D

      Delete
  6. Abyss paling best!! suka gila drama tu. 😍
    The secret life of my secretary tu pun best and setuju sangat dengan Anis, geram je dengan Gal heee tu haih 😅
    Touch your heart pun best. 😊

    Fatina Mudz || Amazing Distance

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayyy a big yess for abyss !

      fuhh nasib baik ingat anis sorang je kadang rasa geram ngan gal hee :3

      Delete
  7. Semua drama ni Nad tak pernah dengar tajuk dia Anis. Maybe sebab bukan peminat fanatic drama Korea kot? Hahah. Cuma kalau dha tersangkut satu episode tu, memang akan terpaksa habiskan la hahah. Kalau tak rasa tak tenang je hidup. Lagippun tengok semua hero dia handsome handsome.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess betul tu! kalau hero dia handsome mesti rasa pulun nak tengok sampai habis cepat-cepat :3

      Delete

What's your idea ? Share with me ;) But no harsh words please .

Powered by Blogger.